Een rijke historie

1969
In de nacht van 28 op 29 maart 1969 werd Harderwijk opgeschrikt door een felle brand in de oude molen ‘De Hoop’ aan de Strandboulevard. De brandweer kon niet voorkomen dat de molen veranderde in een triest karkas. Eigenaar E. den Herder, die in de molen een restaurant exploiteerde, zag van herbouw af en kreeg van de gemeente een sloopvergunning. Vanaf die tijd is het de bedoeling geweest, dat op een andere plek aan de rand van het oude stadscentrum de molen herbouwd zou worden. De stichting Vrienden van de Gelderse Molen startte toen een geldinzamelingsactie.


1992
In 1992 werd de herbouw van de molen nieuw leven in geblazen, door de oprichting van ‘de Harderwijkse Molen Stichting’, die het karwei van de vrienden van ‘de Gelderse Molen’ overnam.


1993
In 1993 kocht de stichting de romp van ‘Molen van Reerink’ uit Oldenzaal. Dit was geen nieuwe molen, maar werd daar in 1913 geplaatst vanuit Weesp. In Weesp heette de molen ‘Het Anker’ met als bijnaam ‘De Reus van Weesp’. De romp van de molen stamt echter al uit 1778. In Oldenzaal werd de molen in 1928, na amper 15 jaar dienst, alweer onttakeld en de romp bij een malerij gevoegd.


1995 – 1998
De nieuwe locatie in Harderwijk werd gevonden bij de Vissershaven. Daar bleek de grond door teer vervuild te zijn en werden onbekende funderingen van oude vesting- en waterwerken aangetroffen. Dit veroorzaakte een flinke vertraging van de bouw en restauratie werkzaamheden. Op 3 juli 1995 startte de herbouw. In 1997 konden de romp en kap geplaatst worden en in juli 1998 het wiekenkruis en de staart. Toen was er sprake van een uitwendig complete molen.


29 augustus 1998

Op deze dag draaiden de wieken voor de allereerste keer.

(h)eerlijke producten

Molen De Hoop in Harderwijk maakt vele producten. Van kant-en-klare broodmix tot pannenkoekenmix. Houd je van gezonde en (h)eerlijke lekkernijen?
Bekijk hier ons mooie assortiment biologische producten.